Promillemåler: Hvor ofte må den kalibreres?

Promillemåler
Promillemåler

I aksjon: BACtrack GO KeyChain er perfekt dagen derpå med tanke på både pris og brukervennlighet.

De fleste som har kjøpt en promillemåler har hørt at den ofte krever kalibrering, service eller lignende. Dette er det mange som er klar over, men som velger å la være. Det koster ofte noen hundrelapper og du er nødt til å sende inn promillemåleren per post. Og vi forstår at dette kan være litt arbeid, men det vil ofte lønne seg. Og i denne artikkelen skal vi kjapt gjennomgå hvorfor man må kalibrere, presentere noen enkel tips for å vedlikeholde promillemåleren best mulig og til fortelle hvor ofte man må kalibrere en promillemåler.

Hvorfor kalibrere promillemåleren?

Før vi forteller hvorfor man må kalibrere promillemåleren, så ønsker vi å påpeke at det normalt eksisterer to typer sensorer; halvleder eller brenselcelles. Førstnevnte sensor er av den billigere sorten, og disse finner man ofte i promillemålere som koster opptil kr 599. Dette gjør de attraktive for folk flest, men som nevnt tidligere i en annen artikkel så tåler de omtrent 250 tester før de blir unøyaktige og må kalibreres. Når man blåser i disse så reagerer alkoholen i pusten med et kjemikalie, som igjen varmer opp et element som deretter endrer motstanden i et element i måleren. Og det er sammenhengen mellom endring i resistans og alkohol som gjør at denne teknologien kan brukes, men på sikt så minskes nøyaktigheten i denne sammenhengen, og derfor må den kalibreres.

MicroCheck® Sensor Technology

De fleste promillemålere som er i prisklassen 0-599 innehar ofte en enkel halvledersensor, men det finnes en aktør, BACtrack, som har gjort ytterligere forskning og utviklet MicroCheck® Sensor Technology som sørger for at sammenhengen mellom resistansen og alkoholnivået holder seg stabilt lengre. Dette medfører at du kan vente lengre med å kalibrere, og du får flere tester for pengene. Dette gjøres mulig gjennom en patentert forbrenningsprosess som sørger for mer stabilitet i elementene i sensoren.

 • På salg!

  BACtrack® Go

  4.00 out of 5
  1049kr 699kr inkl. MVA
  Gå til kassen
 • På salg!

  BACtrack® KeyChain

  0 out of 5
  999kr 649kr inkl. MVA
  Gå til kassen
 • På salg!

  BACtrack® VIO

  4.00 out of 5
  1499kr 1049kr inkl. MVA
  Gå til kassen
 • På salg!

  DriveSafer Advanced

  4.67 out of 5
  799kr 599kr inkl. MVA
  Gå til kassen

Xtend® Fuel Cell Sensor Technology

Videre har vi brenselcellesensor. Dette er for deg som ønsker en særdeles  profesjonell promillemåler med høy nøyaktighet. Disse ligger ofte i prisjiktet kr 999 og oppover, og er for deg som ønsker å måle ofte og presist hver eneste gang over flere målinger. I slike sensorer er det en elektrokjemisk prosess som oppstår ved innblås, og sensoren sørger for at alkoholet i målingen oksiderer. Dette resulterer i en elektrisk strømstyrke som igjen kan leses av som et promillenivå. Dette er fordi det er bevist en sammenheng mellom strømstyrken som den oksiderte alkoholen produserer og alkoholnivå i din pust. Metoden som er i slike sensorer er veldig pålitelig og driftsikker, men over tid slites denne prosessen også.

 • På salg!

  BACtrack® Mobile Pro

  5.00 out of 5
  2999kr 2399kr inkl. MVA
  Gå til kassen

Tips og triks for vedlikehold

For at sensor skal holdes i god stand så må man gjøre enkelte handlinger periodevis slik at nøyaktighet opprettholdes. Dette gjelder begge sensorene, men spesielt for de med brenselcellesensor, da man ikke ønsker å redusere dens nøyaktighet. Det første tipset er å ikke la promillemåleren ligge ubrukt over en måned. Dette medfører at sensoren muligens tørkes ut, og det kan medføre at tidspunktet for kalibrering fremskyndes, noe som ikke er ønskelig. Derfor anbefaler vi at du hver måned blåser i promillemåleren, selv om du ikke har drukket alkohol. På den måten sørger du for at nøyaktigheten vedlikeholdes.

Videre anbefaler vi at du oppbevarer promillemåleren din i et normalt temperert rom 18-21 grader, slik at sensoren ikke blir utsatt for veldig kaldt eller veldig varme omgivelser. Dette kan nemlig påvirke sensoren noe som er særdeles uheldig. La den derfor ikke ligge i en bil eller lignende over natten hvis det er kaldt ute. Videre er det viktig at hvis du fikk med en bærebag til din promillemåler, så sørg for at den ligger i den. Dette medfører at du reduserer sannsynligheten for at slag eller lignende mot promillemåleren kan ødelegge sensoren.

Hvor ofte må man kalibrere promillemåleren sin?

Som du har lest så finnes det forskjellige typer sensorer, halvleder og brenselcellesensor, og disse må kalibreres i ulik hyppighet. Normalt anbefaler vi å kalibrerer promillemåleren en gang i året eller hver 250 test hvis du har en promillemåler med halvledersensor. Hvis du har en brenselcellesensor anbefaler vi å kalibrere den enten en gang i året eller hver 1.000 test. En slik kalibrering kan variere i pris, avhengig om du velger å la oss gjøre det eller sender den direkte til vår produsent. Prisen kan variere fra 200 til 750, avhengig av hvilken promillemåler du har.

 

Anbefalinger: Måle dagen derpå før kjøring

PS! Merk at en promillemåler aldri skal avgjøre et spørsmål om kjøring.

 • På salg!

  APC 80 Elite

  4.00 out of 5
  3449kr 2449kr inkl. MVA
  Gå til kassen
 • På salg!

  APC 90 Elite

  5.00 out of 5
  3499kr 3049kr inkl. MVA
  Gå til kassen

Legg igjen en kommentar