Promillemåler: Hvordan måle promillen uten?

Promillemåler

I aksjon: BACtrack Mobile Pro er perfekt dagen derpå med tanke på både pris og brukervennlighet.

For de fleste som drikker alkohol så er det en utfordring å vite hvilken promille man har til ethvert tidspunkt. Og det er derfor produktet promillemåler kommer veldig hendig, men det ikke mange vet er at det er fint mulig å måle promillen selv uten å kjøpe seg en promillemåler. I denne artikkelen skal vi presentere tre metoder som du kan bruke for å få et anslag på hvilken promille du har underveis eller dagen derpå. Aller først skal vi avklare hva promille er.

Hva er egentlig promille?

I alkoholsammenheng så forteller promille om alkoholkonsentrasjonen i utåndingsluften din. Det er nemlig dette en promillemåler gjør for deg. Den samler opp pusten din også kjører den en analyse avhengig av hvilken sensorteknologi den innehar. Deretter presenterer den resultatet på skjermen. De fleste kjenner til at 0,2 i promille er kjøregrensen i Norge, og dette tilsvarer en alkoholkonsentrasjon på 0,1 milligram per liter luft (SNL 2009). Dette betyr for eksempel at hvis du har 1,0 i promille så har du en alkoholkonsentrasjon på 0,5 milligram per liter luft. La oss gå til første metode for å måle promillen.

Promillekalkulator

Den første metoden vi anbefaler deg som ønsker å måle promillen uten promillemåler er promillekalkulator. For det første passer dette perfekt for deg som husker godt hva du drakk igår, hvor lenge du drakk og ønsker å vite promillen dagen derpå. Normalt taster man inn kjønn, vekt, antall enheter og antall timer siden drikkestart. De gir normalt et greit estimat på hva promillen din er. Ulempen er derimot at den ikke tar hensyn til når du drakk alkoholen. Normalt tar de total mengde og fordeler det jevnt utover kvelden. Derimot kan det være at du drakk mest i de siste timene av kvelden. Dette vil medføre at resultatet blir veldig upålitelig. Du kan finne flere gratise promillekalkulatorer på norske sider hvis du googler “promillekalkulator”.

Applikasjoner til mobil

Den andre metoden vi anbefaler er å bruke en applikasjon til smarttelefonen din for å logge inntaket i løpet av kvelden. Denne passer perfekt for deg som klarer å logge alt du drikker i løpet av kvelden, har godt batteri på telefonen og ikke har noe mot å sitte på telefonen utover kvelden. Fordelen med denne metoden er at den er mer nøyaktig enn promillekalkulatoren, da det er mer sannsynlig at listen over enheter er rett når du fører fortløpende i motsetning til å memorere dagen derpå. Ulempene er at noen av appene har en øvre grense på 0,6, som setter en begrensning for bruken for noen. I tillegg er det alltids noen faktorer appen ikke klarer å fange opp, som gjør at resultatet ikke blir helt korrekt. En god app vi anbefaler er Systembolagets app “Promillekoll”.

Blodprøve

Den siste metoden, som er meget tungvindt, det er å ta en blodprøve. Dette gir garantert riktig svar på promillenivået ditt, men det krever en del. For det første må du komme deg til en fastlege eller lignende uten å kjøre bil, gitt at du er usikker på promillen. I tillegg koster det gjerne en egenandel for å ta en slik prøve. Det er derfor veldig upraktisk, men det er en av metodene man kan bruke for å estimere promillen. Vi i DriveSafer har ikke prøvd dette, og vet ikke om dette er normal praksis i hele tatt.

Utfordrende?

Hvis du ønsker å slippe å memorere antall enheter, loggføre enhetene i løpet av kvelden eller ta blodprøve hver gang du skal måle promillen, så kan du alltids investere i en promillemåler. De kommer i forskjellige typer med ulik sensor, og vi har tidligere skrevet om forskjeller mellom disse. Nedenfor finner du våre bestselgere, samt to artikler som handler om ting som er relevant for deg som vurderer å kjøpe promillemåler.

Les videre

Kilder

Mørland, Jørg. (2009, 13. februar). Promille. I Store medisinske leksikon. Hentet 20. mai 2017 fra https://sml.snl.no/promille.

 • På salg!

  BACtrack® VIO

  4.00 out of 5
  1499kr 1049kr inkl. MVA
  Gå til kassen
 • På salg!

  DriveSafer Advanced

  4.67 out of 5
  799kr 599kr inkl. MVA
  Gå til kassen
 • På salg!

  DriveSafer Standard

  4.90 out of 5
  499kr 299kr inkl. MVA
  Gå til kassen

Legg igjen en kommentar